abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 859 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Velký průvodce protokoly TCP/IP: Bezpečnost

    9. 6. 2003 | Michal Semler | Recenze | 7967×

    Recenze pokračování úspěšné knihy nakladatelství Computer Press.

    Velký průvodce protokoly TCP/IP: BezpečnostUběhlo trochu času a do redakce nám znovu přišla nabídka od vydavatelství Computer Press k recenzi jejich nové knihy Velký průvodce protokoly TCP/IP: Bezpečnost.

    Řekněme si rovnou, že tato kniha není v nabídce tohoto vydavatelství žádným nováčkem, ba právě naopak. Ve svém oboru a své cílové kategorii je považována téměř za Bibli. Jedná se o druhé aktualizované vydání a od minula se nezměnilo prakticky nic ze zaměření učebnice. Své v ní najde jak administrátor, tak IT manažer a v neposlední řadě i programátor.

    Kniha je dělena do několika celků: Bezpečný web a pošta, Firewally a proxy-servery, Kódování a kryptografické postupy, a následují dvě nové kategorie: Atributové certifikáty a Kerberos.

    Tato kniha volně navazuje na knihu Velký průvodce protokoly TCP/IP a systémem DNS od téhož nakladatelství a autor se mnohdy odkazuje i na tuto sesterskou učebnici.

    Jako autor musím velice kladně hodnotit naprosté minimum překlepů a tiskových chyb - nakladatelsví si oproti sesterské učebnici dalo očividně velmi záležet na tom, aby tiskový šotek zalezl a alespoň v tomto dílku se už neobjevil.

    Kniha, jak už název napovídá, se věnuje bezpečnosti a konkrétně bezpečnosti aplikované na protokol TCP/IP verze 4 a okrajově i verze 6.

    Čtenář se seznámí s funkcí SSL šifrování provozovaného na webu, protokoly zabezpečeného přístupu k internetu přes modem, protokoly na bázi IPsec, protokolům MIME a s mnoha dalšími zajímavým částem.

    Mně osobně se velice líbila pasáž věnovaná firewallům, nesouhlasím ovšem s kapitolou Internet FrontEnd, ve které autoři vychvalují řešení od společnosti Hewlett-Packard. Přiznejme si, že v oblasti bezpečnosti stále žádné řešení nedosahuje komplexnosti a kvalit systému OpenVMS od společnoti Digital.

    Kniha probírá veliké množství témat, namátkou jmenujme protokol SSH, Elektronické bankovnictví, LDAP, bezpečnostní řešení založená na Kerberosu. Díky tomu a omezenému množství stran jsou některá témata trochu zhuštěna. Nikdy ne ovšem natolik, aby nebylo řečeno to nejpodstatnější a vysvětleny základy a princip použití.

    Kniha s sebou nese také přidanou hodnotu v podobě Kódů z ukázek a mnoha dalších materiálů k tématu internetové bezpečnosti a to na této adrese.

    O této knize mohu proto říci jen jediné: KUPUJTE - vyplatí se to.

    Autor:Libor Dostálek a kolektiv
    Název:Velký průvodce protokoly TCP/IP - Bezpečnost
    Nakladatelství:Computer Press
    Počet stran:571 číslovaných stran
    Cena:690,- Kč / 1035,- Sk
    Rok vydání:2003

           

    Hodnocení: 33 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.6.2003 09:26 Frank
    Rozbalit Rozbalit vše no nevim
    Zdravim, mam prvni dil knihy a rozhodne si ji netroufam jen tak doporucit. Jde o velice hutny text, v kterem se vyznaji lide, kteri jiz maji hodne nacteno a take maji prakticke zkusenosti. Oznacit tuto knihu za bibli povazuji za nesmirne nadnesene. Uprimne receno, kniha se mi ani nijak zvlast nelibila, mam radeji knihy (vse OReilly): Practical Unix & Internet Security (tomu rikam ta spravna bible) Bulding Secure Servers with Linux SSH The Secure Shell Building Internet Firewalls Linux Server Hacks atp.
    CIJOML avatar 9.6.2003 10:12 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše no nevim
    Bohuzel tyhle knihy nevysly cesky - tahle kniha nema v cesky psanych (prekladanych) konkurenci. Samozrejme je to nazor autora, se ctenari se muze rozchazet, proto tu jsou pod clanky diskuze :)
    9.6.2003 17:02 Frank
    Rozbalit Rozbalit vše no nevim
    Practical Unix & Internet Security a taktez i kniha SSH Secure Shell vysly v ceskem prekladu, pricemz ta prvni je velice pekne prelozena. Uznavam, ze z domaci produkce asi nic lepsiho nez recenzovana publikace neni.
    9.6.2003 13:00 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Nerozumím větě
    Jako autor musím velice kladně hodnotit naprosté minimum ... Vypadá to, jakobys byl autor té knihy. Cos tím myslel? Fakt mi to nedochází. --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    9.6.2003 17:46 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Nerozumím větě
    Autor recenze chce patrne kazdemu pripomenout fakt, ze i on uz parkrat neco napsal, a proto se tituluje jako 'autor'.

    Veta by se dala parafrazovat asi takto: "Protoze take obcas neco publikuji [tzn. napisu pro inetovy magazin], mohu vam poskytnout fundovany nazor...

    CIJOML ma asi trosku komplexik.

    9.6.2003 13:53 drin
    Rozbalit Rozbalit vše _
    taky ta rencenze mohla byt trosku delsi :)
    9.6.2003 17:01 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše me zase tak nenadchla.
    Jelikoz na internetu je k nalezeni vycuc z prvniho vydani obou zminovanych knih: http://www.cpress.cz/knihy/tcp-ip-bezp/ Prijde mi to zbytecne moc podrobne rozepsane a kdyz se snazim najit neco jednoducheho, rtak abych prolistoval 10 stranek. Jednine co z toho neustale pouzivam je tabulka masek IP adres. Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.